רוב הסיכויים שהפסדתם את רוב כספכם, ההסבר בהמשך... מניית אמזון (AMZN) סיימה את יום המסחר האחרון ב-2009.9 דולר למניה, עליה של 33.82% מתחילת השנה. שווי השוק של חברת אמזון מסתכם בכ-989 מיליארד דולר, מקום טוב באמצע, בין מיקרוסופט (MSFT) השווה מעל לטריליון דולר ואפל (AAPL) השווה "רק" 940 מיליארד דולר.
הנפקת אמזון
אמזון הונפקה לציבור בשנת 1997. המחיר הראשוני שדובר עליו לפני ההנפקה היה באזור 12-14 דולר למניה. לאחר מכן, המחיר עלה לאזור ה-16 דולר למניה, אבל בנקאי ההשקעות הצליחו למשוך את המחיר מעלה, למחיר של 18 דולר למניה, המחיר בו אמזון הונפקה לציבור. הנפקת החברה בוצעה לפי שווי של 438 מיליון דולר, כאשר גיוסו 54 מיליון דולר במכירה של 3 מיליון מניות. המשקיעים הראשונים באמזון לא התאכזבו, וביום המסחר הראשון, מחיר מנית אמזון זינק עד 30 דולר וסגר בשער של 23.5 דולר למניה, תשואה יפה של 30% ביום מסחר אחד.
נכון לאתמול, ה-16 ביולי 2019, 18,000 דולר (1,000 מניות) שהושקעו בהנפקה, שווים כיום סכום יפה ומכובד של 24.1 מיליון דולר. הערה: כדי להגיע לשווי כיום יש להתחשב בפיצולי מניות (SPLIT) שבוצעו בעבר בחברה.
איפה הקאץ'? בתחילת הפוסט כתוב כי "רוב הסיכויים שהפסדתם את רוב כספכם", למה? כי רוב המשקיעים לא היו עומדים בתנודתיות של ההשקעה במניה מסוג אמזון. בדצמבר 1999 מניית אמזון נסחרה ב-106 דולר למניה באפריל 2001, מניית אמזון נסחרה ב-8.4 דולר למניה בשנה וחצי, המשקיעים באמזון איבדו יותר מ-90% מכספם.
רוב המשקיעים, לא אוהבים או יכולים לעמוד בתנודתיות כל כך קיצונית. זה קשה לראות את שווי ההשקעה יורד ב-20% או 50%, אבל אובדן ערך של 70% או 90%, הוא בד"כ נקודת השבירה לרוב המשקיעים. היו משקיעים שצדקו בהנפקה וזיהו את אמזון כחברה שיכולה להניב תשואה גבוהה מאוד לאורך שנים, אך לא יכלו לשאת באובדן השווי הקיצוני בימי התפוצצות בועת האינטרנט.
זהו הקאץ' בהשקעות בשוק ההון, האפשרות להתעשר תמורת היכולות לספוג תנודתיות קיצונית במחיר המניות. ה"סוד" הוא היכולת לעמוד בתנודתיות גם בתקופות הפחות טובות. למעשה, תשואות לא תנודתיות בשוק ההון לאורך תקופה ארוכה, צריכות להדליק מספר נורות אזהרה. צריך להבין טוב מאוד כיצד מנהל השקעות מבטל תנודתיות בשווקים בצורה כל כך מושלמת וכל כך זהה משנה לשנה. פעמים רבות בעבר, מקרים של חוסר תנודתיות בתיק ההשקעות, התבררו כהונאות.
האם התנודתיות אופיינית רק למניות של ענקיות טכנולוגיה?
התשובה היא לא. תנודתיות קיצונית היא חלק משוק ההון, אפילו בחברות שהניבו את התשואות הגבוהות ביותר לאורך עשורים ושאינן שייכות לתחום הטכנולוגי.
לדוגמה, בין השנים 1995 ל-2015 המניה שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר בארה"ב היא Monster Beverage. המניה עלתה 105,000% באותה תקופה, כלומר 5,000 $ שהושקעו במניה הפכו ל-5,250,000 $, ללא התחשבות במס. ניתן להניח שהיה כיף מאוד להחזיק את המניה הטובה ביותר לאורך התקופה. צר לי לאכזב אתכם, אבל השווקים הפיננסים לא מעניקים עושר ללא סבל. במהלך התקופה, במשך 94% מהזמן המניה נסחרה מתחת לשיא הקודם שלה. כלומר, רק ב-6% מהזמן התעוררתם כל בוקר לשיאים חדשים במניה. רוב הזמן, חוויתם תסכול ולא הבנתם מדוע מחיר המניה לא מצליח לשבור מעלה את השיא הקודם. הסבל ממש לא נגמר פה, ישנה גם תנודתיות חדה במחיר המניה במהלך התקופה. 4 פעמים מחיר המניה ירד ב-50% או יותר, ואפילו פעם אחת מחיר המניה ירד ביותר מ-75%. היינו רוצים להאמין, כי המניה הטובה ביותר בארה"ב ב-20 השנים הללו תספק למשקיעים אושר כל יום, כל שבוע, כל רבעון וכל שנה. אך השווקים הפיננסים עובדים אחרת, הם משקפים התנהגות אמוציונלית של משקיעים. גם אם נרחיב את הבדיקה ל-10 המניות הטובות ביותר, נגלה שמחירן ירד מספר פעמים 50% או יותר במהלך התקופה, ובכמה מהן המחיר אף ירד מספר פעמים כ-70% או יותר. לסיכום השקעה של 18 אלף דולר בהנפקה של אמזון בשנת 1997 הייתה שווה כיום כ-24.1 מיליון דולר. כדי להתעשר, המשקיע היה צריך להמשיך להיות נאמן להשקעתו גם כאשר הפסיד על הנייר מעל ל-90% מכספו בתקופה קצרה של כשנה וחצי. זו משימה לא פשוטה בכלל ומי שעמד בה ראוי להיות עשיר כתוצאה מהשקעה בשוק ההון ובאמזון. אם ברצונכם ליהנות מהפרות של שוק ההון, חשוב לזכור כי קיימת תנודתיות חדה במחירי המניות. לאורך זמן, אני חושב שנכון לסבול את התנודתיות לטובת רווחה כלכלית, אך זו היא החלטה אישית של כל משקיע.
2 עצות אישיות למשקיעים בשוק ההון:
1. עדיף שתשקיעו פחות כסף בשוק ההון, אם קשה לכם להתמודד עם תנודתיות חדה, אבל את החלק שכן תחליטו להשקיע תייעדו אותו לטווח הארוך ביותר שניתן.
2. אל תשקיעו בשוק ההון "כסף צבוע". אני מגדיר "כסף צבוע" ככסף שיש לו ייעוד ספציפי בשנה או שנתיים הקרובות. (לדוגמה: הון עצמי לרכישת דירה ראשונה בעוד כשנה; כסף ללימודים גבוהים של הילדה, שצפויה להתחיל בעוד כשנה).
אם אתם מאוכזבים שלא התעשרתם מהשקעה באמזון בהנפקה, תקראו את הפוסט הזה על האנשים שסירבו לבזוס עוד לפני ההנפקה. ואם מעניין אתכם מה הפך את אמזון לחברה כל כך מוצלחת קראו את הפוסט על עקרונות המנהיגות של החברה.
אהבתם? אתם מוזמנים לשתף וגם להירשם לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים.
בנוסף, מדי פעם, אשלח חומר ייחודי על השקעות לרשימת התפוצה בלבד.
בהצלחה בהשקעות,
עמית שמיר
Yorumlar