6 תובנות מעניינות מהדוח של ברקשייר האת'ווי לשנת 2018, שימו לב לנקודה מס' 4 היא חשובה מאוד!
1. חשבונאות
באפט ומאנגר ממליצים להתמקד ברווח התפעולי, למרות שרווחי ההון מההשקעות ישפעו על התוצאות גם בטווח הארוך. לדעתם, ההשקעות יניבו רווחים משמעותיים לאורך הזמן, אך פוגעים בבחינת הרווח השנתי.
2. השינוי בהון למניה כבר פחות רלבנטי
לאורך עשורים, טען באפט שמחיר המניה של ברקשייר קשור בטווח הארוך לשינוי בהון העצמי למניה. כעת, באפט מסביר מדוע מדד זה כבר אינו רלבנטי. ברקשייר הפכה להיות חברה שרוב נכסיה הם עסקים תפעוליים ולא מניות סחירות כמו בעבר. מגמה זו צפויה להימשך בעתיד והיא משפיע על חישוב ההון העצמי למניה. ברקשייר אינה משערכת את העסקים התפעוליים לשווי הוגן כמו המניות הסחירות. לכן, השווי הכלכלי של העסקים גבוה באופן ניכר מהשווי המופיע בספרים. סיבה נוספת היא כי ברקשייר צפויה לרכוש הרבה מניות בחזרה, במחיר שמעל להון העצמי למניה אך מתחת לשווי הכלכלי שבאפט ומאנגר מעריכים. פעולה זו מגדילה את הערך הכלכלי למניה, אך מנגד מקטינה את ההון העצמי למניה.
3. התמקדות ביער ולא בעצים
באפט אומר לנו שאין סיבה לנסות ולהעריך כל חברת בת בברקשייר על מנת להבין בערך מה השווי של ברקשייר כולה. זו נקודה מצוינת כי היא רלבנטית לניתוח של כל חברה גדולה. פעמים רבות, אנליסטים חושבים שהדרך הנכונה להעריך חברה ענקית היא לצלול לכל פרט קטן בכל חברת בת. התוצאה לא תהיה יותר איכותית מאשר הערכה כוללת של העסק. בחברות קטנות מאוד כן חשוב ואפשרי לבחון כל דבר כמעט, אך בחברות ענקיות אין לזה ערך מוסף וזה גוזל המון זמן.
4. רווחים אמתיים
מהו הרווח שבעל המניות צריך לבחון? כאשר באפט כותב שהעסקים התפעוליים שלו הרוויחו 16.8 מיליארד דולר, למה הוא מתכוון? רווח זה הוגדר לאחר הוצאות מס, הוצאות ריבית, הוצאות תגמול למנהלים (כולל אופציות ומניות), הוצאות פחת והפחתות (באפט מתייחס למספרים הכלכליים ולא החשבונאיים) והוצאות אחרות כמו שינוי מבני. כמובן, שיש פה ביקורת גלויה על המונח הנפוץ "adjusted EBITDA", שלמעשה מנכה המון הוצאות שמציאות אכן מתרחשות. באפט מסתכל על זה בפשטות, כמה כסף נשאר לי ביד לאחר כל ההוצאות וההשקעות שנדרשות על מנת לשמור על הפעילות העסקית.
5. חברות פרטיות לעומת ציבוריות
המחירים של חברות פרטיות גבוהים יותר מאשר המחירים של חברות ציבוריות. הכוונה לחבורת המייצרות תזרים ויציבות, לא חברות חלום. לכן בברקשייר הגדילו את ההשקעה במניות על חשבון השקעות בחברות פרטיות. הכול נגזר מהמחיר ומהאפשרויות הקיימות להשקעה. ההבדל בין המחירים בין החברות פרטיות לציבוריות, גם מוביל לכך שמדי פעם אנו רואים הצעות רכש בפער משמעותי לעומת השווי בבורסה.
6. בחינה של תוצאות עסקיות
ייתכן וברקשייר האת'ווי הינה החברה היחידה מבין 500 החברות הגדולות בארה"ב שלא עורכת דוח רווח והפסד ומאזן באופן חודשי. באפט ומאנגר בוחנים את התוצאות של החברה פעם ברבעון, אמנם באפט כן עובר על המון נתונים עסקיים באופן תדיר מדי חודש ולפעמים באופן שבועי בחלק קטן מהנתונים. חשיבה לטווח ארוך מאפיינת כל פעולה בברקשייר.
סיפור מעניין נוסף.
חדי העין ישימו לב שהתמונה שונה, כי היא צולמה על ידי. בכל שנה, אני מקבל את הדוח השנתי של ברקשייר האת'ווי מודפס. כן, אני יודע שאני מהזקנים שאוהבים לקרוא חומר מודפס, אבל למה שולחים דווקא לי?
מי שזוכר, רשמתי בפוסט: הדבר החשוב ביותר שתלוי על הקיר במשרד שלי שיש בבעלותי מניה של ברקשייר. בזכות המניה, אני זוכה לקבל גם את הדוחות הכספיים מודפסים (עד לישראל). כאשר כתבתי את הפוסט הזה, גיליתי במקרה, שבאתר Ebay מוכרים דוח שנתי של ברקשייר בכמה עשרות שקלים. מה שמפתיע, שאחרי מספר שנים, המחיר של הדוח השנתי גם מגיע ל-500 ש"ח. כלומר, המתנה של אשתי (היא קנתה לי מניה, למי שאין כח לקרוא את הפוסט הקודם) ממשיכה לעלות בערכה וגם מחלקת "דיבידנדים" ע"י שליחת הדוח השנתי. אמרתי כבר שאשתי גאונה.
מוזמנים גם לקרוא את:
בהצלחה בהשקעות,
עמית שמיר
תגובות