מדוע וורן באפט בחר בברקשייר הת'אויי להיות חברת ההחזקות שלו?
באפט רכש מניות ראשונות של ברקשייר בשנת 1962. באותה עת, החברה עסקה בתחום הטקסטיל, וכתוצאה מהקשיים של תעשיית הטקסטיל, החברה נאלצה לסגור מפעלים. סגירת המפעלים יצרה הון פנוי, שהחברה השתמשה בו לרכישה חוזרת של מניות.
באפט הבין כמובן כי ברקשייר היא עסק גרוע בתעשייה גרועה, אך מחיר המניה היה אטרקטיבי. הוא החליט לרכוש מניות של ברקשייר, בציפייה כי יוכל למכור אותן לחברה ברווח. לאחר תקופה, ההנהלה של ברקשייר אכן שאלה את באפט באיזה מחיר הוא ימכור את המניות שלו לחברה. באפט השיב כי יהיה מוכן למכור את המניות שלו במחיר של $11.5 למניה, וכאן מתחיל הסיפור המעניין.
לאחר כמה חודשים, החברה הודיעה על הצעת רכש נוספת למניות החברה, ומחיר ההצעה נקבע ל- $11.375 למניה. באפט התעצבן מאוד כי היו"ר, שהיה מודע למחיר שבאפט ביקש, הציע סכום קרוב מאוד, אך נמוך ב- $0.125. בגלל התעקשותו של היו"ר להציע הצעה, שהעליבה את באפט, אך לא היה לה משמעות כלכלית גדולה לחברה, ובגלל האגו של באפט - התחיל הסיפור של ברקשייר הת'אווי שאנחנו מכירים היום.
באפט החל לרכוש עוד ועוד מניות של החברה, עד אמצע שנת 1965, הנקודה בה למעשה השיג שליטה בחברה. כמובן שברגע שהוא השיג את השליטה הוא החליף את ההנהלה. בגלל שעסקי הטקסטיל היו עסק גרוע, באפט הקצה את ההון שהצליח להוציא מעסקי הטקסטיל לרכישות של חברות ביטוח וחברות אחרות, וכך התחיל כדור השלג להתגלגל עד לחברת ההחזקות ששווה כיום 520 מיליארד דולר.
בדיעבד, ברקשייר עצמה לא הייתה השקעה מוצלחת של באפט. המניעים להשקעה היו לא נכונים - שילוב של אגו ונקמה. באפט היה יכול בקלות להשקיע את הכסף בחברה אחרת, טובה יותר, וממנה לבנות את חברת ההחזקות שלו.
למרות הטעות הזו, נראה שבאפט די הצליח מבחינה עסקית - בכל זאת הוא אחד האנשים העשירים בעולם בעשורים האחרונים.
הערה: ההצעה של החברה לרכוש את המניות של באפט במחיר הנמוך, הגיעה כשבוע לאחר שאביו נפטר. אביו היה הדמות שבאפט הכי העריך בעולם, ויכול להיות לאירוע זה השפעה על שיקול דעתו.
בהצלחה בהשקעות,
עמית שמיר
Comments