אתמול ב-22:00 בלילה מרק ואני עלינו לעוד שיחת ועידה עם חברה בארה"ב. זו חברה שאנו מכירים כבר זמן רב, משקיעים בה בקרן קפלר ומדי פעם עושים שיחת Follow-up. אני חושב שזו הייתה השיחה הרביעית שלנו עם החברה בשנה האחרונה, כאשר בדרך כלל אנו נוטים לדבר לאחר דיווח של דוח כספי.
האם זה בכלל טוב לדבר עם הנהלות של חברות?
התשובה הקצרה זה תלוי.
בתחילת דרכי, פחות אהבתי לדבר עם הנהלות של חברות משתי סיבות:
1) האמנתי שניתן לראות הכול במספרים בדוחות, ואין צורך בשיחות
2) לא באמת התייחסו אלי ברצינות כאשר פניתי לחברות
אין תשובה נכונה או לא נכונה לשאלה זו. ישנם משקיעים מעולים, שמסרבים לדבר עם הנהלות. מנגד, ישנם משקיעים מעולים, שמדברים באופן רציף עם הנהלות. המטרה שלכם כמשקיעים, היא למצוא את סגנון ההשקעות המתאים לאופי שלכם והנכון עבורכם.
בכל הנוגע להשקעות, אל תהיו מעריצים של מישהו אחד. תהיו סטודנטים, תלמדו גישות שונות ותבחרו את הסגנון שמתאים לכם.
למה לא לדבר עם הנהלת החברה?
פעמים רבות ישנה בעיה בחברה, שהובילה לירידה במחיר. המחיר הנמוך הוא הגורם למשקיעי הערך להתחיל לבחון לעומק את החברה. ברוב המקרים, הבעיה פרמננטית והעסק אכן בצרות, ולא ראוי להשקעה. בחלק קטן מהמקרים, תמצאו כי הבעיה היא נקודתית, ומחיר העסק יתקן מעלה לאחר שהבעיה תיפתר.
לרוב, מנכ"ל של חברה הוא אדם חיובי וכריזמטי, אשר מאמין בעסק שלו (מאמין במילים לא ברכישת מניות חלילה). כאשר מבקשים מהמנכ"ל להתייחס לבעיות בחברה, ישר שומעים את כל הפתרונות, והתמונה נראית ורודה יותר מאשר היא במציאות. זה לא בהכרח נובע מכך שהמנכ"לים רעים או נוכלים, אלא פשוט כי הביצוע הרבה יותר קשה מהתכנון. ישנם מעט מאוד מנכ"לים, שכאשר מדברים אתם, ברור לכם שמשקרים לכם בפנים.
כתוצאה משיחות עם ההנהלות, משקיעים נוטים להמשיך להאמין למנכ"לים, גם כאשר כבר לא צריך, והמספרים לא תומכים בתכנית שהוצגה. אנו מסיימים שיחות רבות עם הנהלות, שאחרי שנציגי החברה יורדים מהקו, אנו אומרים אחד לשני - "ברור לך שחירטטו אותנו עכשיו".
אז למה כן לדבר עם הנהלת החברה?
אחרי הרבה זמן בעולם ההשקעות ומאות שיחות - אתם מתחילים להעריך את המנהלים עצמם. אתם מתחילים לדעת מי מהמנכ"לים שמרן בהצהרות שלו, מי שיווקי ומי פשוט לא יודע לדבר, אבל הוא האיש תפעול הכי טוב שיש. כמו שאתם מכירים איזו חברה היא טובה יותר ואיזו פחות, מתחיל להיות לכם מאגר מידע פנימי על האנשים שמנהלים את החברות הציבוריות, שמעניינות אתכם. מידע זה שווה הרבה מאוד כסף - אבל לוקח שנים והמון זמן לבנות אותו.
יתרון נוסף לשיחות עם חברות הוא למידה על התעשייה. ניתן לקרוא הרבה מחקרי שוק, אבל הדרך הטובה ביותר עבורנו ללמוד תעשייה חדשה היא שיחות עם הנהלות של חברות מתחרות מאותו תחום. כאשר אתם מנתחים כמה חברות מאותו תחום אתם מקבלים תמונה טובה יותר על התעשייה ועל האנשים המרכזיים בה. אחת השאלות שאנו אוהבים לשאול בשיחות היא - "איזה מתחרה אתם מעריכים?"
השיחות עם הנהלות החברות מאמנות אתכם לחשוב כבעלי עסקים ולא רק כמשקיעים פיננסיים. קל להסתכל על מכפיל P/E ולהגיד האם החברה זולה או יקרה, אבל הרבה יותר קשה להבין באמת לאיפה הולך העסק בשנתיים / שלוש הקרובות. תנסו להבין מהו היתרון התחרותי של החברה לעומת המתחרות, מה המודל העסקי, מי הם אנשי המפתח בחברה, האם ההנהלה אמינה, האם צפוי להיות שינוי רגולטורי וכו'.
לסיכום,
למרות שבתחילת דרכי פחות אהבתי לדבר עם הנהלות של חברות, כיום זה אחד הדברים שאני הכי אוהב לעשות במקצוע. אני אוהב ללמוד דברים חדשים מאנשים מוכשרים, וגם להעריך את העשייה על פי הדברים שנאמרו לי בעבר. באופן אישי, אני נוטה להאמין לאנשים, כל עוד לא הוכרח אחרת. אך, אנו בודקים גם את ההצהרות של ההנהלות בעבר וכיצד הדברים יושמו בפועל. תמיד אהיה נחמד לחברי הנהלה, אבל אין לי סבלנות רבה ל-"חרטטנים". לצערי, אנו עדיין נתקלים בהרבה חברי הנהלה, שלא עומדים בדברים שלהם.
אם כולם היו עושים מה שהם אמרו, היינו עשירים יותר כולנו, אבל זה כנראה יהיה קל מדי.
אם אתם מהאנשים, שפחות אוהבים לדבר ומספיק לכם לבחון את המספרים בדוחות, אל תוותרו על בחינת מודל התגמול.
כתבתי על זה בעבר בפוסט: "מדיניות התגמול של המנהלים - אחד הדברים החשובים ביותר לבדיקה לפני ביצוע השקעה".
ואם מעניין אתכם מהו אחד המשפטים שאני הכי שונא לשמוע מהנהלה - זה הפוסט שכתבתי בנושא.
שנה טובה וגמר חתימה טובה.
בהצלחה בהשקעות,
עמית שמיר
Comments