כל אחד מאתנו רוצה לשפר משהו בחיים שלו. קבעו לכם מטרות ויעדים אישיים בצורה הנכונה, ותראו איך אתם מתקדמים לעבר היעדים שלכם. אף פעם לא מאוחר להתחיל, עכשיו זה זמן מעולה!
כדי שתוכלו לקבוע מטרות ויעדים בשבילכם, אתם צרכים קודם כל לדעת מה אתם רוצים.
מצאו לכם זמן נוח בלי הפרעות במהלך היום. קחו דף ועט ותרשמו את כל הדברים שאתם רוצים. אל תעצרו את עצמכם בשלב הזה, פשוט תנו למחשבות לעבור לדף שלכם. אתם יכולים לרשום: לחיות בבית גדול, למצוא זוגיות, לרדת במשקל, לטייל בחו"ל, להקים ארגון התנדבותי, להיות ח"כ - כל מה שעולה לכם בראש.
השלב הבא, תחלקו את כל הדברים שאתם רוצים לקטגוריות: בריאות, פיננסי, תעסוקתי, פיתוח עצמי, יחסים/משפחה, הנאה וכדומה. לא כל כך משנה איזה שם תתנו לקטגוריה, רק תעשו את זה כדי שיהיה לכם סדר בראש באלו תחומים אתם רוצים לשפר את החיים שלכם, ומהן השאיפות שלכם בכל תחום.
בחרו את הדברים שניתן לדעתכם לעשות במהלך 12 החודשים הקרובים, גם אם הם רק חלק מיעד רחוק יותר.
קבעו את המטרות לפי עקרונות ה- S.M.A.R.T.
יעד ספציפי (S) - היעד חייב להיות מוגדר באופן ספציפי ומדויק. להיות עשיר זה לא יעד טוב - הוא כללי מדי. צריך להגדיר כמה כסף אתם רוצים, מה אתם רוצים בדיוק להשיג.
מדיד (M) - אני רוצה לרזות ב-X קילו, לרדת באחוזי שומן ב-Y, לחסוך Z כסף.
בר-השגה(A) - היעד צריך להיות בר-השגה, אין סיבה להגדיר מטרות לא ראליות. אתם חייבים ליצור לכם תחושת הצלחה של הגשמת המטרות שלכם, אחרת קל יותר להתייאש בדרך. לאחר שתגיעו ליעד, תמיד תוכלו לקבוע יעד חדש קשה יותר.
רלבנטי (R) - היעד חייב להיות רלבנטי עבורכם. תשאלו את עצמכם למה אתם רוצים להגשים את המטרה הזו? האם היא חלק ממטרה גדולה יותר? זו הנקודה לחשוב ולחפש את ה- WHY של המטרה. אם לא תהיה לכם סיבה מספיק טובה שתניע אתכם לפעולה, סביר יותר שתתייאשו בדרך.
קצוב בזמן (T) - אם לא הגדרתם מסגרת זמנים למטרות שלכם, הן נשארו בגדר חלומות. הציבו תקופת זמן להגשמת כל מטרה שבחרתם.
מעולה, אז עכשיו אתם יודעים מה אתם רוצים, מהן המטרות שלכם לשנה הקרובה ולמה אתם רוצים להגשים כל מטרה.
4 דברים חשובים שיכולים לעזור לכם להגשים את המטרות שלכם:
1. שתפו את המטרות, עם בן-זוג, חבר, הורה או כל אחד שאתם חושבים שיעזור לכם בדרך להגשמת המטרות, ושלא תרצו לאכזב אותו.
2. עקבו באופן שוטף אחר ההתקדמות שלכם, פעם בשבוע תקדישו 10 דק' ותעברו על המטרות שלכם ואיך התקדמתם לעבר המטרה.
3. זה בסדר אם לא תצליחו להשיג את כל המטרות שקבעתם בפרק הזמן, אל תהיו יותר מדי קשים עם עצמכם. המטרה היא פיתוח אישי ולא הלקאה עצמית. עדיף שתסיימו באופן מלא 70% מהמטרות שלכם, מאשר תתקדמו בכל מטרה רק 70% - כלומר אל תשאירו את כל המטרות פתוחות. החכמה היא לדעת להגשים את רוב (70%-90%) המטרות שלכם בתקופה של שנה, ולבנות תחושת הצלחה של התקדמות.
4. מותר לשנות, במיוחד שאתם חדשים בתחום של הצבת מטרות. אם במהלך השנה יש לכם מטרה חשובה יותר, הכניסו אותה לתכנון שלכם, גם על מחיר של מטרה אחרת פחות חשובה. תזכרו כי המטרה שלכם לפתח את עצמכם בתחומים שהגדרתם שחשובים לכם. ברוב המקרים, אתם יודעים הכי טוב מה אתם רוצים ומה נכון לכם.
2 דגשים נוספים חשובים מאוד:
1. תכנית עבודה ביומן - בדקתם מה אתם רוצים ומה חשוב לכם בחיים, הצבתם לעצמכם יעדים ספציפיים ומדידים, בלי תכנית עבודה ביומן, הסיכוי שתגשימו את היעדים קטן. נניח שהחלטתם לרדת X ק"ג במשקל, תקבעו כבר עכשיו ביומן את הזמן שאתם הולכים להתאמן או להכין אוכל בריא יותר. המטרות והיעדים שלנו מורכבים מהרבה פעולות קטנות שצריך לבצע אותן באופן שוטף. אם לא תקצו את הזמן המתאים לפעולות הקטנות, היעדים והמטרות יישארו רחוקים ובלתי ישימים.
2. לשאוף להרמוניה ולא לאיזון - התחומים השונים של היעדים משפיעים אחד על השני. לכן, חשוב להציב גם יעדים אישיים וגם מקצועיים. אני מרגיש שאם אני שמח בעבודה אני יותר אנרגטי בבית ואבא ובן זוג טוב יותר, וכאשר אני שמח בבית, אני אנרגטי ויעיל יותר בעבודה. ישנם אנשים רבים, שיש להם זמן רב בבית באופן יחסי, אך הם חסרי אנרגיה. הם לא אוהבים את העבודה שלהם או מרגישים תקועים ולכן מגיעים הביתה כבויים.
כתבתי בעבר פוסט על הנושא: שאיפה להרמוניה, לא לאיזון.
אין לכם מטרות אישיות כתובות ואתם עדיין מתלבטים?
תנסו את התהליך, אתם תרגישו טוב יותר כאשר תשיגו את המטרות שהגדרתם.
אם יש לכם קצת פחד מכישלון, תקבעו בהתחלה מספר מצומצם מאוד של מטרות, ברמת קושי סבירה.
אתם תצברו ביטחון כאשר תשיגו את המטרות שלכם, ואז תוכלו להציב יעדים גבוהים יותר, במידה ותרצו.
אף פעם לא מאוחר להתחיל, עכשיו זה זמן מעולה!
אם יש לכם שאלות או הערות, אתם מוזמנים לכתוב לי.
בהצלחה,
עמית שמיר
נהדר