לפני 3 ימים קיבלתי מייל מעוז שקורא את הבלוג וניצל את ההזדמנות לפנות אלי עם רעיון לפוסט. עוז רצה להבין טוב יותר מה קורה מאחורי הקלעים של קרן גידור, ולא הצליח למצוא מידע באינטרנט על הנושא. כשקראתי את המייל, לא הייתי בטוח אם הנושא הזה מספיק מעניין, אז ערכתי סקר קצר בטוויטר ומתברר שהנושא מעניין.
מבנה משפטי
קרן גידור בנויה משפטית כשותפות מוגבלת. שותפות מוגבלת מורכבת משותף כללי (GP), המנהל בפועל את השותפות ובעל אחריות לכל התחייבויות השותפות, ושותפים מוגבלים (LP)- המשקיעים בקרן, שהאחריות שלהם מוגבלת רק לסכום שהשקיעו בקרן ולא מעבר לזה. השותף הכללי, ה-GP, מנהל את קרן הגידור ומבצע את פעולות המסחר, התפעול והשיווק של הקרן. בין השותפים קיים הסכם שותפות מפורט, המסדיר את כל התנאים של הקרן וחשוב לקרוא אותו. להבנה טובה יותר של מהי קרן גידור, אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט שכתבתי: ״קרן גידור - תשובות לשאלות נפוצות״.
מאחורי הקלעים אסביר את המנגנון מאחורי הקלעים של קרן גידור באמצעות דוגמה. נניח ישנם 4 משקיעים חיצוניים (LPs) ושותף כללי (GP) שמחליטים להשקיע 200,000 ש״ח כל אחד במועד הקמת הקרן ב-1.1 של שנה מסוימת. סך הנכסים בקרן יהיה מיליון ש״ח וכל משקיע יחזיק כ-20% מהקרן.
מנהל הקרן (ה-GP), ייקח את מיליון הש״ח וישקיע אותם בצורה הטובה ביותר שהוא יודע ובהתאם למדיניות ההשקעה של הקרן. כל הכסף מושקע ביחד כקרן אחת. לצורך הדוגמה, נניח כי הקרן מדווחת למשקיעים באופן חודשי וכניסה לקרן אפשרית בכל 1 בחודש. נניח גם שהקרן הניבה למשקיעים תשואה נטו של 1% בחודש הראשון והצליחה לגייס עוד 2 משקיעות חדשות, משקיעה של 150,000 ש״ח ועוד משקיעה של 300,000 ש״ח.
מאחורי הקלעים זה יראה כך ב-1.2:
משקיע א׳, ב׳ ו-ג׳ יקבלו מהאדמיניסטרטור של הקרן דיווח כי שווי ההשקעה שלהם בקרן לאחר החודש הראשון הוא 202,000 ש״ח והתשואה נטו (לאחר הוצאות הקרן, דמי ניהול והצלחה, אך לפני מס) היא של 1%.
משקיעה ה׳ ומשקיעה ו׳ יקבלו מאדמיניסטרטור של הקרן אישור השקעה בקרן על סך 150,000 ש״ח ו-300,000 ש״ח, בהתאמה.
מנהל הקרן שוב ישקיע את סך נכסי הקרן בצורה הטובה ביותר שהוא יודע ובהתאם למדיניות ההשקעה של הקרן. כל הכספים מושקעים ביחד ורק האחוז מהקרן שמשויך לכל משקיע משתנה.
נרוץ עוד חודש אחד קדימה בדוגמה שלנו ונניח שהקרן הניבה 2% נטו בחודש השני. משקיע א׳ החליט לפדות את השקעתו בקרן ובמקביל הצטרפו 2 משקיעים חדשים, משקיע ז׳ ומשקיע ח׳ בסכום של 250,000 ש״ח.
בסוף החודש השני, לפי ההפקדות והמשיכה, תמונת המצב בקרן תראה כך:
משקיע א׳ כאמור פודה את ההשקעה וישלם מס רווחי הון עבור הרווח שלו של 6,040 ש״ח*. האדמיניסטרטור ידווח לכל המשקיעים את סכום ההשקעה שלהם בקרן, את התשואה החודשית של 2%, ואת התשואה מתחילת השנה.
לאחר המשיכה של משקיע א׳ וההפקדות החדשות של משקיע ז׳ ו-ח׳, הקרן תראה כך ב-1.3:
את החישובים של כניסה, יציאה ותשואה של כל משקיע מבצע האדמיניסטרטור של הקרן. נקודת הכניסה והיציאה לקרן חייבת להיות בנקודת חישוב של האדמיניסטרטור. לא ניתן להיכנס לקרן באמצע החודש, אלא אם האדמיניסטרטור מחשב NAV של הקרן באופן יומי. בפועל, משקיע שביצע העברה כספית באמצע החודש, הכסף שלו ישב בחשבון מעבר של השותפות בו לאדמיניסטרטור יש זכויות חתימה ומנהל הקרן לא יכול למשוך את הכסף משם ללא אישורו. כאשר יגיע ה-1 בחודש ולאחר החישוב של ה-NAV, מנהל הקרן יבקש מהאדמיניסטרטור להעביר את כספי ההשקעה מחשבון המעבר של הקרן לחשבון ההשקעות בו מנהל הקרן מבצע את פעולות המסחר. כאשר משקיע מושך את השקעתו בהתאם לתנאי הקרן, הכסף עובר מחשבון ההשקעות של הקרן לחשבון המעבר ולאחר מכן עובר ישירות לחשבון ממנו המשקיע השקיע בקרן לאחר תשלום מס.
לסיכום,
לרוב, החישובים מאחורי הקלעים קצת יותר מסובכים, אבל הרעיון זהה. יציאה וכניסה לקרן אפשרית רק במועד חישוב של ה-NAV על ידי האדמיניסטרטור. הנתון שמתשנה בנקודת החישוב הוא האחוז מהקרן. לא משייכים השקעות שונות בניירות ערך למשקיעים ספציפים. לכן, משקיעים עם אותם תנאים, שנכנסו באותה נקודת זמן, יהנו מאותה תשואה בדיוק.
אני מקווה שכעת, לאחר שקרתאם את הפוסט, אתם מבינים קצת יותר טוב את העולם מאחורי הקלעים של קרן גידור. אתם תמיד מוזמנים לשלוח אלי רעיונות לפוסטים, בדיוק כמו שעוז עשה.
תודה עוז!
נקודות נוספות:
השותף המנהל (ה-GP) לא חייב להשקיע בקרן בעצמו - זו החלטה אישית שכל מנהל מקבל. כמובן שהשקעה בקרן מגדילה את זהות האינטרסים עם המשקיעים - כולם בסירה אחת.
לקרן גידור יש הסדר מס (רולינג) עם מס הכנסה המחייב השקעה של 9 חודשים בקרן על מנת לשלם מס רווחי הון ולא מס פרותי. המס בקרן מבוצע פעם אחת בסוף כל שנה או כאשר משקיע מושך את כספו באמצע השנה. נאמן המס של הקרן מבצע את ההתנהלות מול מס ההכנסה והמשקיע מקבל 867 בכל שנה, בדומה לבית השקעות או בנק.
מועד המשיכה יכול להיות שונה ממועד הכניסה לקרן. לדוגמה משיכות רבעוניות וכניסה לקרן חודשית, חשוב לקרוא את הסכם השותפות או לשאול את מנהל הקרן לפני.
ישנן קרנות שיש להן תקופת נעילה לאחר ההשקעה, בה לא ניתן למשוך את הכסף או שהן גובות ״קנס״ על משיכה מוקדמת של הכסף על מנת לעודד משקיעים להשקיע לטווח הארוך.
במקרה של הפסד, לרוב קיים מנגון High Water Mark, המונע תגמול של דמי הצלחה ללא יצירת רווח אמתי. ניתן לקרוא על מושגים נפוצים של קרנות גידור בפוסט שכתבתי: ״קרן גידור - תשובות לשאלות נפוצות״.
המושג NAV- מציין חישוב של Net Asset Value של הקרן, סך נכסים פחות סך התחייבויות.
יכולים להיות תנאים שונים בין משקיעים בהתאם לשלב בו נכנסו לקרן או לגודל ההשקעה שלהם. נניח משקיע שהוא מהותי לקרן. במקרה כזה התשואות יכולות להיות קצת שונות.
אם מנהלי הקרן משקיעים את כל הנכסים של הקרן ויש חודש בו יש יותר פדיונות מגיוסים, מנהלי הקרן צריכים למכור ניירות ערך על מנת להחזיר את הכסף למשקיעים שהגישו בקשת פדיון.
שותף מוגבל בקרן (LP) לא צריך להתעסק בעצמו עם החלטות השקעה. הוא מקבל דיווחים שוטפים מהאדמיניסטרטור של הקרן, בהתאם למה שרשום בהסכם השותפות (חודשי / רבעוני / חצי-שנתי). בנוסף, המשקיע לא צריך להתעסק עם מס הכנסה, הוא מקבל 867 מנאמן המס של הקרן ואת הטופס הוא יכול להגיש לרו״ח שלו או למס הכנסה בדיוק כמו הטופס שהוא מקבל מבית השקעות או מהבנק.
בהצלחה בהשקעות,
עמית שמיר
Comments